ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΚΕΛΑΣ

Ο Yorgos Bakelas γεννήθηκε στην Αθήνα (στον Άγιο Δημήτριο) το Δεκέμβριο του 1958 από γονείς Ανδριώτες όπου η μητέρα του σπούδασε ΜΟΔΑ και ο πατέρας του ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.

Πολύ νωρίς, σε ηλικία 15 χρόνων βρίσκεται στην Αμερική (στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης) όπου παράλληλα με πανεπιστημιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, παρακολουθεί μαθήματα modelling στη σχολή μοντέλων Barbizon.
Σε ηλικία 20 χρόνων ο Yorgos Bakelas βρίσκεται στο Χόλυγουντ, οπου γνωρίζεται με τον γνωστό στην Αμερική ζωγράφο Michael Gagner, γίνονται φίλοι και συγκάτοικοι για 15 χρόνια και η ζωγραφική γίνεται το μεγάλο πάθος του.
Γίνεται η πρώτη του ατομική έκθεση στο “Pictures this” στο Λος Άντζελες με τεράστια επιτυχία. Πουλάει σχεδόν όλα του τα έργα. Ακολουθούν διάφορες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες γκαλερί στο Λος Αντζελες και αντιπροσωπεύεται από τις εταιρείες The Fidelity Collection και Weston Graphics.

Το 1989 ο Yorgos Bakelas γίνεται ιδιοκτήτης του Yorgos Salon – Gallery, στο Rawland Hts στην Καλιφόρνια. Εμπνέεται από στοιχεία της γραμμής και τεχνολογίας κάποιων εξπρεσιονιστών όπως του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Πάμπλο Πικασο, Χενρυ Ματίς και Τζωρτζ Σεουράτ και δημιουργεί το δικό του στυλ. Πηγή έμπνευσης επίσης αποτελούν οι Αντυ Γουόρχολ, Τζασκον Πόλοκ και προσφάτως οι Βασίλι Κοντίνσκι και Γκουστάβο Κλιμτ.
Ο Yorgos Bakelas επέστρεψε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1992. Η νοσταλγία για την πατρίδα και την οικογένεια του που είχε αποχωριστεί 15 χρόνια πριν, τον έφεραν στην Αθήνα. Το πρώτο κομμωτήριο – γκαλερί λειτουργεί στον Άγιο Δημήτριο 8 χρόνια. Λίγο αργότερα δημιουργήθηκε και το κομμωτήριο – γκαλερί στο Κολωνάκι, πίσω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Το τρίτο, και το πιο αγαπημένο κομμωτήριο – γκαλερί του Γιώργου Μπακέλα στον Άλιμο, περιμένει να το επισκεφτείτε και να φύγετε τελικά με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Έργα που βρίσκονται στο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο W. Hollywood και στόχος του είναι να συνεχίσει να εργάζεται με πολλή αγαπη και πάθος για την τέχνη μέχρι το τέλος της ζωής του…

Bakelas Art Gallery

Ο εικαστικός Bakelas Yorgos μας μεταφέρει στο λαμπερό κόσμο της έβδομης τέχνης, με έργα που όχι μόνο σημάδεψαν όλες αυτές τις δεκαετίες, από το 1940 μέχρι σήμερα αλλά και που ιδεολογικά άλλαξαν τις κοινωνικοπολιτικές μας συνήθειες και την αισθητική μας. Η εικαστική αυτή ενότητα κινείται σε δυο παράλληλους κόσμους: πραγματικότητα και μύθος. Δυο εννοείς συμβατές, ο μύθος είναι το κέντρο της έμπνευσης κάθε εικαστικής δημιουργίας από το χρυσό αιώνα του Περικλή και την ελληνιστική περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παρελθόν – μέλλον σε παράλληλη πορεία.
Το εικαστικό έργο με τη θεματολογία και την τεχνική του μας το επιβεβαιώνει. Μια τόσο ιδιόμορφη τεχνική που αμέσως προδίδει τις απαρχές της, οι οποίες ανήκουν στην ελληνική καταγωγή του εικαστικού. Το Hollywood έχει υιοθετήσει το ματεριαλισμό, όπου μέσα από εσωτερικές αντιφάσεις γεννιούνταν τα μέσα ρεύματα, εκεί συναντάμε και τα έργα του Bakelas Yorgos. Ο κρίκος που ενώνει το παλιό με το σύγχρονο είναι η τεχνοτροπία του καλλιτέχνη, το «ψηφιδωτό». Το «ψηφιδωτό» στη σημερινή του μορφή όχι μόνο ενοποιεί όλο το εικαστικό έργο του δημιουργού αλλά ενώνει και δυο μεγάλες εποχές, την εποχή του Παρθενώνα και της Ολυμπίας με την εποχή του Hollywood και της ψηφιακής τεχνολογίας. Τα εικαστικά αυτά αραβουργήματα είναι φιλοτεχνημένα από αλλεπάλληλα στρώματα. Πάνω στο κονίαμα προσαρμόζονται ημιπολύτιμες πέτρες, άμμος και χρωμα. Μέσα από το χρωμα καθορίζει το σχέδιο. Πολύ σημαντικό αυτό καθότι σημαίνει ότι το φόντο και το κυρίως θέμα, από τη μια, συμβαδίζουν αρμονικά και από την άλλη, λειτουργούν με τον ψηφιακό τρόπο και με την καινούργια πλασματική κινηματογραφική τεχνολογία.
Ποιος άραγε θέλει να ζει σε μια πλασματική πραγματικότητα; Κανένας εφόσον μας δίνεται η επιλογή να θαυμάζομαι την πλασματική πραγματικότητα μες από τα έργα του Bakelas Yorgos και να δημιουργούμε τη δίκη μας.